Objavljen je programski raspored 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva!

22. studenoga 2022. Posted by Administrator

54. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva održat će se od 25. do 27. studenoga 2022. u Belom Manastiru u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film.

Revija je jedna od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. U tom kontekstu ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske.

Program Revije, osim projekcija recentne produkcije, obuhvaća autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. Revija je nacionalnog karaktera.

Svečano otvorenje te program Revije počinje u petak 25. studenog u 19:00 h, odvijat će se u Gradskom kinematografu Beli Manastir, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Detaljan pregled programa revije dostupan je u katalogu i na službenoj stranici Revije.

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 147 filmova, a u program je uvršteno 7 igranih filmova, 12 dokumentarnih filmova, 12 eksperimentalnih filmova i 3 animirana filma.

Selekcijsku komisiju ove godine činili su producent Vedran Šuvar, montažerka i animatorica Maida Srabović i filmski kritičar Nino Kovačić. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda su direktor fotografije i redatelj Boris Poljak, filmski montažer Slaven Zečević te redatelj Simon Bogojević Narath. Žiriranje na Reviji je javno, a odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e. Održat će se 27. studenog u Belom Manastiru, a moći će se pratiti i online.

Reviju podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Beli Manastir, Zajednica tehničke kulture Grada Belog Manastira, Matica Hrvatska – ogranak Beli Manastir uz partnersku podršku Centra za kulturu Grada Belog Manastira.

 

Comments are closed.