O nama

Foto-kino klub Baranja-film
Tri desetljeća kontinuiranog djelovanja

Foto-kino klub Baranja-film osnovan je 2. travnja 1981. godine, tada kao sekcija mjesne organizacije SSOH Beli Manastir i s temeljnom svrhom omogućavanja mladima iz grada i okolice da se bave neprofesijskim filmskim i foto stvaralaštvom te  isticanjem i unapređenjem društvenih vrijednosti i razvoja tehnike. Prigodnom je svečanošću ovih dana obilježena trideseta obljetnica postojanja i uspješna rada.

Od 1990. godine klub je bio registriran i radio kao društvena organizacija, a u današnjem je obliku, kao udruga građana koja djeluje u okviru Zajednice tehničke kulture grada Belog Manastira te Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatskog fotosaveza, registriran 26. siječnja 1998. godine.

U proteklih je trideset godina u Foto-kino klubu Baranja-film organiziran cijeli niz edukativnih tečajeva i radionica, na kojima je sudjelovalo oko sedamsto polaznika, djece, mladih i odraslih građana koji su upoznali osnove fotografskog i filmskog stvaralaštva, a mnogi oboje. Neki su od njih danas profesionalci koji se aktivno bave fotografijom, odnosno filmom.

Klub se od samoga početka pozabavio i prikazivačkom djelatnošću, koja je i danas jedna od njegovih ključnih aktivnosti. U suradnji s tadašnjim Narodnim sveučilištem u Belom Manastiru pokrenut je terenski kinematograf pa su se filmovi prikazivali u brojnim mjestima diljem Baranje, gdje nije bilo aktivnih kino-dvorana. Projekcije su se kontinuirano održavale i u improviziranoj dvorani Kluba. Danas Foto-kino klub Baranja-film ima solidno opremljenu dvoranu Mikro-kina u kojoj se cijele godine odvijaju filmske projekcije, s temeljnom zadaćom da zainteresiranoj publici približe vrijednosti kratkog i eksperimentalnog filma, odnosno neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u cjelini. Od 2005. godine članovi Kluba rade i na realizaciji filmskih projekcija u svojstvu Gradskog kinematografa.

Baranja-film je od 2004. godine i organizator nacionalne i bienalne izložbe fotografija pod nazivom Salon fotografije “Minijatura” Beli Manastir, a redovito priređuje izložbe fotografija klupskih autora i autora iz brojnih srodnih klubova u zemlji i inozemstvu.

U osamdesetim godinama priređivane su i godišnje revije klupskih filmova, a potom je Foto-kino klub Baranja-film inicirao i organizirao bienalni regionalni festival amaterskog filma Slavonije i Baranje.

U Baranja-filmu se unatrag nekoliko godina aktivno radi i na realizaciji projekta arhiviranja fotografske i filmske građe kluba. Ponajviše se članovi kluba i dalje posvećuju autorskom stvaralaštvu i na području fotografije i na području filma i videa.
Cijela povijest kluba i njegova sadašnjost počivaju na entuzijazmu ljudi koji su ga osnovali i vodili u proteklih trideset godina, a s jednakim žarom to rade i danas. Među brojnim pojedincima zaslužnima za dugogodišnji i uspješan rad Kluba ističu se Deže Kučera, Josip Farkaš, Goran Rosić, Goran Antić, Željko Stojaković, Aleksandar Mezga, Anastazija Kovač, Dragan Šiljić, Davor Horvat, Ildiko Gere, Sahide Kučera, Arpad Kučera te mnogi drugi, a svakako valja spomenuti i pokojne Vojislava Devetaka, Josipa Prusinu i Miljenka Borenovića.

U proteklih je trideset godina Foto-kino klub Baranja-film primio niz autorskih i klupskih, domaćih i inozemnih nagrada i priznanja, a između ostalih se ističe nagrada Faust Vrančić za 2009. godinu.

Udruga broji četrdeset članova ljubitelja filma i fotografije

U proteklom je razdoblju u razne aktivnosti kluba uključeno oko 500 članova, iako se priređene aktivnosti odnose na znatno veći broj korisnika. Klub je član Hrvatskog foto saveza, Hrvatskog filmskog saveza od 1998. godine. Svoje ciljeve ostvaruje u svojstvu punopravne članice Zajednice tehničke kulture Grada Belog Manastira. U okviru planiranih aktivnosti udruge, svoj interes trenutno nalazi četrdesetak članova u području fotografije, odnosno filma.