Revija filmova podunavskih zemalja ’13.

2. kolovoza 2013. Posted by Administrator

Revija filmova podunavskih zemalja, prateća filmska manifestacija Vukovar film festivala do 2011. godine, stigla je do 3. izdanja. Održat će se od 14. do 18. kolovoza 2013. godine na dvije lokacije.

Glavni program revije je iznimno jak što potvrđuju dva naslova koja su se okitila nagradama na Berlin film festivalu. Radi se o njemačkom naslovu “Barbara”, Christiana Petzolda, dobitniku Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Izvrstanfilm o nevoljama istočnonjemačke liječnice koja je po “političkoj” kazni premještena u provincijsku bolnicu. Glavnu ulogu žene koja sanja o bijegu na zapad tumači poznata njemačka glumica Nina Hoss, poznata po ulozi u hit filmu Bijeli Masai.

Druga poslastica za filmofile bit će mađarski film Benedekta Fliegaufa, “Samo vjetar” (Csak a szel), dobitnik Srebrnog medvjeda u kategoriji nagrade žirija. Izuzetno kontroverzan naslov progovara o nasilju nad mađarskim Romima, potisnutim strahovima i daje izuzetan uvid u život jedne autsajderske manjine.

Pored navedenih filmova na programu su i filmovi “Iza brda” i “Tvrd orah”, a kao gostujući film revije najavljujemo najnoviji film Woodya Allena “Rumu s Ljubavlju”.

Program dokumentarnih, eksperimentalnih i kratkih igranih filmova osigurava Hrvatski filmski savez iz vlastite produkcije. Na programu su zanimljivi filmovi poput “Slomljeno krilo”, Petra Krelje i “Nije bilo vitra”, Nike Radić i dr.

Za najmlađe filmoljupce osmišljene su matineja-projekcije, također u dvorani Mikro-kina. Na programu su filmovi poput “Ninja kornjače”, “Pokretni dvorac” i dr.

Zanimljivosti Revije jesu i velika izložba fotografija Hrvatskog fotosaveza pod nazivom”Rode”, kao i nastup članova EuroDance iz Pečuha (u okviru programa otvorenja revije).
Organizaciju revije potpisuje fkk baranja-film, a suorganizatori su Centar za kulturu Grada Belog Manastira i HMDK Pelmonostir.

Glavni pokrovitelji revije su: Grad Beli Manastir, Hrvatski audiovizualni centar Zagreb, Discovery film i video Zagreb i Hrvatski filmski savez.

Očekujemo dolazak svih filmofila koji zajedno s nama žele podijeliti nezaboravni filmski događaj godine u našem Gradu.

U nastavku ćemo vas detaljno izvještavati o dnevnim događanjima na reviji.

Comments are closed.